Saturday, March 21, 2009

Αφιέρωμα στην ιστορία και τη σημαντική παρουσία της Ελληνικής Λέσχης Καμπέρρας φιλοξενεί η εφημερίδα «The Canberra Times» με σειρά δημοσιευμάτων

Το πρώτο δημοσίευμα αναφέρεται στην ιστορία της Ελληνικής Λέσχης. Όπως σημειώνεται, η Ελληνική Λέσχη ιδρύθηκε το 1979. Η ίδρυση της Λέσχης λειτούργησε όχι μόνο ως χώρος συναντήσεων για την ελληνική κοινότητα αλλά και ως τόπος προβολής της ελληνικής κουζίνας και του ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη κοινότητα. Το 1993 η Λέσχη ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε για πρώτη φορά, ενώ το 2002 έγινε μεγάλη ανακαίνιση κόστους 10 εκ. δολαρίων, γεγονός που βελτίωσε το επίπεδο της Λέσχης και τη μετέτρεψε στη μεγαλύτερη ελληνική λέσχη στην Αυστραλία. Πολλοί επισκέπτες της Λέσχης από το εξωτερικό θεωρούν ότι πρόκειται για την πιο κομψή στον κόσμο και θαυμάζουν τα ελαιόδεντρα που κοσμούν την είσοδό της.

Όπως επισημαίνεται, η ελιά συμβολίζει την ελευθερία και την ειρήνη και εκφράζει τους δεσμούς της Λέσχης με την ελληνική μυθολογία και τον ελληνικό πολιτισμό. Η Λέσχη διαθέτει συλλογή αντιγράφων και αυθεντικών ιστορικών ελληνικών κειμηλίων. Από την ίδρυσή της η Ελληνική Λέσχη αναπτύσσεται συνεχώς και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο επιτυχημένα κλαμπ της Αυστραλιανής Περιοχής Πρωτευούσης (ACT). Από το 1979 η Λέσχη λειτουργεί όχι μόνο ως πρεσβευτής και γέφυρα του ελληνικού και αυστραλιανού πολιτισμού, αλλά έχει και μεγάλη συνεισφορά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Καμπέρας. Η Ελληνική Λέσχη απασχολεί στο παρόν 140 άτομα και συμμετέχει σε μια σειρά κοινοτικών προγραμμάτων, φιλανθρωπικών και αθλητικών διοργανώσεων. Το δεύτερο τμήμα του αφιερώματος επικεντρώνεται στη διττό ρόλο της Ελληνικής Λέσχης. Από την ίδρυσή της η Λέσχη συνέβαλε αφενός στην προώθηση και ανάπτυξη της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου στην κοινωνική πρόνοια της ευρύτερης κοινότητας της πόλης. Ενδεικτικά το οικονομικό έτος 2007-08 η Λέσχη έκανε δωρεές ύψους άνω των 829.000 δολαρίων σε φιλανθρωπικά προγράμματα της περιοχής.

Τέλος το αφιέρωμα πλαισιώνεται από συγχαρητήριο μήνυμα του Πρέσβη της Ελλάδας στην Καμπέρα κ. Γεώργιου Ζώη. Στο μήνυμά του ο κ. Πρέσβης εκφράζει την υπερηφάνεια του για την Ελληνική Λέσχη Καμπέρας και αναφέρεται στην επιτυχημένη πορεία της, η οποία αντανακλά την ενότητα του ελληνισμού της Καμπέρας.
Πηγή http://www.greekinsight.com

No comments:

Post a Comment