Saturday, March 21, 2009

Το βραβείο «Υπερηφάνεια της Αυστραλίας» σε ομογενή καθηγητή

Μελβούρνη- Ο ομογενής καθηγητής της Μελβούρνης, Λάμπης Εγγλέζος, τιμήθηκε με το βραβείο «Υπερηφάνεια της Αυστραλίας» γιατί μετά από πολύχρονες και εντατικές μελέτες και έρευνες εντόπισε το μαζικό τάφο 162 Αυστραλών στρατιωτών που πολέμησαν και σκοτώθηκαν στο πεδίο στις Fromelles - ένα μικρό χωριό της Γαλλίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θάφτηκαν από Γερμανούς στρατιώτες σε ομαδικούς τάφους, χωρίς κανένα ενδεικτικό. «Ήταν εθνικό καθήκον απέναντι στην ιστορία και στους απογόνους των Αυστραλών στρατιωτών, να εντοπίσουμε τους τάφους, ώστε να μεταφερθούν τα λείψανα και να ταφούν ξεχωριστά σε νεκροταφείο πολέμου» δήλωσε ο ομογενής.
Το πάθος του κ. Εγγλέζου για τον εντοπισμό των τάφων άρχισε από το 1992, όταν βοηθώντας στη δημιουργία του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να μελετά εντατικά την ιστορικά θλιβερή αυτή πτυχή της μάχης στις Fromelles και να αναλύει τις λεπτομέρειες που συγκέντρωνε, σιωπηρά και αθόρυβα.

«Η μάχη ήταν από τις πιο αιματηρές. Οι απώλειες ανήλθαν στους 1900 νεκρούς και 5533 τραυματίες. Σε παραπλήσιο νεκροταφείο, υπάρχει πίνακας με τα ονόματα των νεκρών και αγνοουμένων Αυστραλών. Οι 1128 αφού έμειναν άταφοι, θάφτηκαν σκελετωμένοι μετά το 1919 στο νεκροταφείο. Ωστόσο, ποτέ δεν βρέθηκαν τα λείψανα των 162 από αυτούς», θα πει. Ο κ. Εγγλέζος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του, με ρίζες στη Θράκη, πολέμησε στο Β΄ Παγκόσμιο.
Πηγή http://www.greekinsight.com

No comments:

Post a Comment