Wednesday, March 11, 2009

Αυστραλία- Πιέσεις για να αυξήσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θεωρούν πως η Αυστραλία οφείλει να συνδράμει περαιτέρω την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ειδικά σε ό,τι αφορά στις εξεγέρσεις στα νότια της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "The Sydney Morning Herald" Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αυστραλία δεν έχει απαντήσει στην πρόταση , προ τριμήνου, τοποθέτησης υψηλόβαθμου αξιωματούχου με συμβουλευτικό ρόλο στο αρχηγείο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο νότιο Αφγανιστάν.

Στόχος της πρότασης ήταν η επιπλέον ανάμιξη των χωρών που διατηρούν στρατό στο νότο, στην ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της χώρας.
Σε αντίθεση με την Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ολλανδία, έχουν τοποθετήσει συμβούλους.
Ο σχολιασμός έχει τη σημασία του ιδιαίτερα μετά την περυσινή κριτική του Υπουργού 'Αμυνας κ. Φίτζγκιμπον κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του Τζον Χάουαρντ σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν.
Ο κ. Φίτζγκίμπον είχε υποστηρίξει ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας έπρεπε να επικεντρωθεί στο Αφγανιστάν και όχι στο Ιράκ.
Ο επικεφαλής των δυνάμεων της Αυστραλίας στο νότιο Αφγανιστάν, Ταξίαρχος Ντέϊβιντ Χουκ, εξέφρασε τις ελπίδες του για επέκταση του αυστραλιανού στρατού.
Στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (αρχές Απριλίου) θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ.
Πηγή http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment