Sunday, March 22, 2009

Αυστραλία- Ιστορική νίκη των Εργατικών στο Κουίνσλαντ

Ιστορική χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές τη νίκη της Anna Bligh στις πολιτειακές εκλογές του Κουίνσλαντ που διεξήχθηκαν το Σάββατο.
Η αρχηγός του Εργατικού Κόμματος είναι η πρώτη γυναίκα στην Αυστραλία που εκλέγεται πρωθυπουργός σε εκλογές.

Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, τόσο η Joan Kerner στην Βικτώρια όσο και η Carmen Lawrence στην Δυτική Αυστραλία, που είχαν αναλάβει την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση των εκλεγμένων πρωθυπουργών, είχαν ηττηθεί όταν κατέβηκαν στις κάλπες να διεκδικήσουν οι ίδιες τη νίκη του κόμματός τους.
Η 48χρονη Anna Bligh είχε ανέλθει στην πρωθυπουργία του Κουίνσλαντ το 2007 μετά την παραίτηση του Peter Beatie και κατάφερε να κερδίσει τις προχθεσινές εκλογές χάρη στην προσωπική απήχηση που είχε στους ψηφοφόρους.
Στο μεταξύ και παρά το γεγονός ότι οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έδιναν προβάδισμα στα κόμματα του Συνασπισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι την ημέρα των εκλογών, τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά.
Μετά την καταμέτρηση του 70% των ψήφων και παρά τη στροφή των ψηφοφόρων κατά 3% κατά της κυβέρνησης, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 42,7% των ψήφων και ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών το 41,1 %.
Τα πιο πάνω ποσοστά δίνουν στο 50 έδρες στην κυβέρνηση, 29 στην αντιπολίτευση ενώ 4 έδρες πηγαίνουν στους ανεξάρτητους υποψήφιους.
Μετά την καταμέτρηση και των ψήφων δεύτερης προτίμησης, οι Εργατικοί αναμένεται να έχουν 53 ή 54 έδρες, ο Συνασπισμός 32 και 4 οι ανεξάρτητοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για άλλη μια φορά, η πρώην γερουσιαστής, Pauline Ηanson, απέτυχε να εκλεγεί, ενώ όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα δήλωσε ότι αυτή ήταν και η τελευταία φορά που έθετε υποψηφιότητα.

No comments:

Post a Comment