Wednesday, March 25, 2009

Με τη συμμετοχή πολλών επισήμων, χιλιάδων ομογενών και μαθητών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σίδνεϊ ο γιορτασμός της 25ης Μαρτίου

Σίδνεϊ- Οι εκδηλώσεις άρχισαν με Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Κενοτάφειο στο Μάρτιν Πλέϊς, παρέλαση σπουδαστών της Θεολογικής Σχολής, μαθητών και μαθητριών των τριών Κολλεγίων, Αγίου Σπυρίδωνος, Αγίων Πάντων και Αγίας Ευφημίας, των απογευματινών σχολείων των ενοριών-κοινοτήτων, προσκόπων και παλαιών πολεμιστών.
Στην παρέλαση - που κατέληξε στο Όπερα Χάουαζ - συμμετείχαν και διάφορες μπάντες. Στο Οπερα Χάουζ έλαβε χώρα καλλιτεχνικό πρόγραμμα και εκφωνήθηκαν λόγοι από τους επισήμους. Το πρόγραμμα άνοιξε με τραγούδια από τη μικτή χορωδία των Κολλεγίων και το τραγούδι «Το Αιγαίο» που απέδωσε η Σοφία Κωνσταντόπαιδου. Πρώτος μίλησε ο αρχιεπίσκοπος κ. Στυλιανός ο οποίος μετά το καλωσόρισμα αναφέρθηκε στη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης για την ανεξαρτησία του Εθνους και τόνισε ότι σήμερα υπάρχει «αλληλεξάρτηση» των λαών. Ο κ. Στυλιανός αναφέρθηκε ακόμα και στον πολυπολιτισμό.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Νέιθαν Ρίις, τόνισε ότι «στους Έλληνες οφείλει ο κόσμος τη Δημοκρατία» και αναφέρθηκε στη συμμετοχή 16 χιλιάδων Αυστραλών στην υπεράσπιση της Ελλάδας στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ομοσπονδιακή υπουργός Τάνια Πλίμπερσεκ - που εκπροσωπούσε τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό - αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σημείο της ομιλίας του αρχιεπισκόπου κ. Στυλιανού γύρω από την «αλληλοεξάρτηση» των λαών και διάβασε μήνυμα του Αυστραλού πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ. Εντυπωσίασε ιδιαίτερα ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης Μάλκολμ Τέρνμπουλ ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε την Αυστραλία χωρίς τους Έλληνες» αναφέρθηκε στη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού και υπογράμμισε ότι Έλληνες ήρθαν στην Αυστραλία και από άλλες πολυπολιτισμικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Αλεξάνδρεια.

Στο μεταξύ το 27ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο, στις 28 και 29 Μαρτίου, στο Darling Harbour. Στο κέντρο της πόλης, με ένα πρόγραμμα ψυχαγωγίας, και διασκέδασης για όλη την οικογένεια. Καθώς αναμένονται πάνω από 200.000 επισκέπτες, το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στην Αυστραλία που προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό μέσω της ελληνικής τέχνης και ιστορίας, της ελληνικής ψυχαγωγίας και κουζίνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, δραστηριότητες για τα παιδιά και την οικογένεια. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τις 10 πμ την Κυριακή η Ελληνική Κοινότητα Σίδνεϊ θα γιορτάσει την Ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ελλήνων με μια παραδοσιακή παρέλαση, την οποία θα ακολουθήσει ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
Πηγή http://www.greekinsight.com

No comments:

Post a Comment