Thursday, March 12, 2009

Αυστραλία- Διχάζει το πορτρέτο ομογενή ζωγράφου

"Διχάζει" πάλι ο πολυβραβευμένος ομογενής ζωγράφος της Αυστραλίας, Μιχάλης Ζαβρός, με τον νέο του πίνακα "Η Ζωή Είναι Μικρή" με τον οποίο έθεσε υποψηφιότητα για το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο Archibald.
Πρωταρχικό κριτήριο για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο βραβείο είναι ο πίνακάς του να είναι πορτρέτο και ο ομογενής ζωγράφος επιμένει ότι το έργο της φωτογραφίας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πορτρέτο και μάλιστα το δικό του.

"Επέλεξα μία σειρά από αντικείμενα για να βάλω πάνω στον καμβά το δικό μου κεφάλι, το δικό μου πορτρέτο", λέει ο ομογενής ζωγράφος και παρουσιάζει το έργο του σαν μία έκφραση προσωπικού προβληματισμού για την εποχή που ζούμε σήμερα, για την ζωή γενικότερα, αλλά και για την καταναλωτική κουλτούρα του σημερινού ανθρώπου.
Το ' πορτρέτο του' το έκανε με ένα ζευγάρι γυαλιά ως μέτωπο, ένα ζευγάρι παπούτσια ως μύτη και μερικά μπουκάλια με αρώματα ως οδοντοστοιχία.
Η "προκλητική" για πολλούς, καλλιτεχνική έκφραση του νεαρού ομογενή από το Brisbane ενθουσίασε πάντως τους κριτές του βραβείου αφού επέλεξαν το έργο του για την επόμενη φάση του διαγωνισμού και αυτή τη στιγμή βρίσκεται μεταξύ των 708 ακόμα ζωγράφων που θα διαγωνιστούν για το υψηλού γοήτρου αυστραλιανό βραβείο.
Να αναφέρουμε ότι ο Μιχάλης Ζαβρός γεννήθηκε το 1974 στην πολιτεία του Queensland και σπούδασε καλές τέχνες στο Queensland College of Art από όπου αποφοίτησε το 1996.
Το 2002 κέρδισε το βραβείο ζωγραφικής Jacaranda Acquisitive, το 2004 το βραβείο Primavera Collex Art από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σίδνεϊ, το 2005 κέρδισε το βραβείο Robert Jacks από την γκαλερί Bendigo Art Gallery της Βικτώριας.
Τέλος να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μιχάλης Ζαβρός περνά στην τελική φάση του βραβείου Archibald.
Τόσο το 2004 όσο και το 2005 και 2006 ήταν από τους φιναλίστ αυτού του διαγωνισμού.
Πηγή http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment