Thursday, March 12, 2009

Έκθεση για την Αθηναϊκή Δημοκρατία στην Αυστραλία

Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και το Ελληνικό Επιγραφικό Μουσείο της Ελλάδας εκθέτει για πρώτη φορά στην Αυστραλία πρωτότυπα και εκμαγεία επιγραφών της Αρχαίας Αθήνας, στα οποία καταγράφεται και αναδεικνύεται η γέννηση της Δημοκρατίας στον κόσμο.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που στόχο της έχει να προβάλλει τον πολιτισμό της Ελλάδας στον κόσμο. Σε ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού προς τον Αυστραλιανό λαό η έκθεση αυτή, που μέσα από τις επιγραφές των μαρμάρων της αποτυπώνει και διαλαλεί βήμα προς βήμα πώς γεννήθηκε η Δημοκρατία στον κόσμο, ξεκινά από την Αυστραλία για να εκτεθεί στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

Η έκθεση των ανεκτίμητης αξίας πρωτότυπων και εκμαγείων επιγραφών, με επεξηγηματικούς τίτλους και ειδικό λογισμικό πίνακα με τίτλο Αθηναΐκή Δημοκρατία, ομιλώντας μέσα από τους αιώνες θα εκτεθεί στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης στο παλιό Βασιλικό νομισματοκοπείο της Βικτώριας την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό, Έλληνες και συμπατριώτες αλλογενείς Αυστραλούς, μέχρι τις 26 Μαΐου.
Την Έκθεση συνοδεύουν στην Αυστραλία ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, και οι Καθηγητές Bασίλειος Λαμπρινουδάκης, Μαρία Λαγογιάννη και Κωνσταντίνος Μπουρασέλης.

Προκειμένου να "στήσουν" την έκθεση έφθασαν στην Αυστραλία ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα, οι κ.κ. Σπυρίδον Σώρας και Στέργιος Τζανέκας. Προς το σκοπό αυτό θα παραστεί στα εγκαίνια της Έκθεσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γεώργιος Σκεπαθιανός, και βέβαια η επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία στην Αυστραλία.

"Με την Έκθεση αυτή εγκαινιάζουμε επίσημα τις εργασίες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αυστραλίας στην Μελβούρνη και προσβλέπουμε σε μια γόνιμη παρουσία. Στόχος μας είναι να διαδώσουμε τον ελληνικό πολιτισμό και να τον κάνουμε εύκολα προσβάσιμο στους αλλογενείς αλλά και προσιτό στα παιδιά των Ελλήνων σε διαγενεολογικό επίπεδο, ώστε όλοι να βιώσουν με υπερηφάνεια την καταγωγή τους και να ζήσουν την Ελλάδα όχι μόνο ως κράτος έθνος αλλά και ως ένα παγκόσμιο ιδεολόγημα. Σε μια δύσκολη εποχή, σε μια προβληματική εποχή όπου, μέσα από μια αλόγιστη παγκοσμιοποίηση, προσβάλλονται και αμφισβητούνται θεσμοί και αξίες, που τραυματίζονται παραδόσεις, και συγκρούονται πολιτισμοί και οι θρησκείες, έρχεται ο διαχρονικός ελληνικός πολιτισμός μέσα από τα μάρμαρα αυτά της Έκθεσης να ξαναθυμίσει τις αναλλοίωτες αξίες της δημοκρατίας, του διαλόγου και της δημιουργικής πολιτικής τέχνης", δήλωσε ο Καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης.
Την πλήρη ευαρέσκειά του προς τον Καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη, προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά και το Δ.Σ. του Ελληνικού Επιγραφικού Μουσείου εξέφρασε για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Μουσείου, ο Προεδρεύων κ. Χάρης Σταμούλης, για την αμέριστη στήριξη αλλά και την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τον Ελληνισμό και τον λαό της Αυστραλίας.
Πηγή http://www.ert3.gr

No comments:

Post a Comment