Friday, March 27, 2009

"Τελειώνει η εποχή της αμερικανικής μονομέρειας"

Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο θα σημάνει "το τέλος της εποχής της αμερικανικής μονομέρειας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

"Στις 2 Απριλίου θα είναι το τέλος μιας εποχής και θα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να συζητάμε και να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα διεθνή προβλήματα από θέση ισοτιμίας. Είμαι βέβαιος για ένα πράγμα: ο Ομπάμα δεν έρχεται στο Λονδίνο για να επιβάλει τις ιδέες και τα προγράμματα μιας υπερδύναμης", επεσήμανε.

"Θα έλθει για να μιλήσει, να καταλάβει και να συμφωνήσει ως προς τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές για την ενίσχυση της ζήτησης, τον συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών, την προώθηση του διεθνούς εμπορίου, την παροχή οξυγόνου στις φτωχές χώρες και την αντιμετώπιση του προβλήματος του περιβάλλοντος", πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

"Ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε την ανοικτή πολυμερή συνεργασία. Αυτή είναι η πραγματική σημασία της επόμενης συνόδου της Ομάδας των 20", κατέληξε.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η "χρηματοπιστωτική ρύθμιση" και ο "συντονισμός των οικονομικών πολιτικών" θα είναι αντικείμενα συμφωνίας ανάμεσα στις 20 χώρες στο Λονδίνο και θα αποτελέσουν τους "δύο άξονες" των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν οι ηγέτες.

Σημειώνεται ότι στην Ομάδα των 20 συμμετέχουν οι χώρες της Ομάδας των 7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) , μαζί με τη Νότια Αφρική, τη Σαουδική Αραβία, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, την Ινδονησία, το Μεξικό, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή http://www.skai.gr

No comments:

Post a Comment