Saturday, March 21, 2009

Κ. Χατζηδάκης: Πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ενέργεια

ECONOMIST: 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επενδύσεις στην ενέργεια «πρέπει να αυξηθούν κατά 15 -20% από τα σημερινά επίπεδα» και «η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα θα περιοριστεί στο 58% των συνολικών αναγκών (έναντι 66%)». Αυτό το πλαίσιο έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του Economist, προκειμένου να περιγράψει τις ενεργειακές δράσεις της κυβέρνησης σε τρία επίπεδα Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε έργα που τεκμηριώνουν την εξωστρεφή, όπως τη χαρακτήρισε, ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας.
Στον τομέα του Φυσικού Αερίου, μίλησε για τον αγωγό Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας (ITGI) που θα συνδέει τις χώρες της Κασπίας με τη Δυτική Ευρώπη. «Ήδη λειτουργεί το τμήμα του αγωγού που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και εργαζόμαστε εντατικά, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, για την επέκτασή του προς την Ιταλία», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η προτίμηση του ITGI από τον αντίστοιχο αγωγό Nabucco έχει να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός ότι το έργο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Παράλληλα, επισήμανε την κατασκευή του αγωγού South Stream, που αφορά στη «διαμετακόμιση και την προμήθεια, περίπου 31 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως», από τη Ρωσία στις ευρωπαϊκές αγορές. Μέρος των ποσοτήτων που θα μεταφέρονται θα διατεθεί για τις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Στο πετρέλαιο, ο κ. Χατζηδάκης ξεχώρισε τον αγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», ο οποίος «θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού ρίσκου άρα και στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής».

Εντός της χώρας, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, έχει τεθεί ο στόχος «μέσα στο 2009, να αποκτήσουν φυσικό αέριο χιλιάδες επιπλέον νοικοκυριά και στα τέλη του 2010, ένα (1) εκατομμύριο πολίτες να συνδέονται με φυσικό αέριο». Ταυτόχρονα, «ξεκίνησε μια σημαντική ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. δολαρίων, στην Καβάλα, για την εξόρυξη πετρελαίου» και «στόχος είναι σε πρώτη φάση να φτάσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου στην εξόρυξη 5000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα από τα 1300 που είναι σήμερα». «Φιλοδοξία της εταιρείας είναι του χρόνου να πάμε στα 10.000 βαρέλια. Πρόκειται για μια επένδυση, τα οποία προέρχονται από ιδιώτες. Το 40% των εσόδων θα περιέλθουν στο κράτος», πρόσθεσε.

Βιωσιμότητα - Σύνδεση ενέργειας και περιβάλλοντος

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα λεγόμενα «τρία 20άρια ως το 2020», δηλαδή «σε επίπεδο ΕΕ, μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου κατά 20% (Ελλάδα αναλογικός στόχος, μείωση 4%), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο 20% της τελικής κατανάλωσης (Ελλάδα αναλογικός στόχος, αύξηση στο 18%).

Χρ. Φώλιας

Την άποψη ότι η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που ζούμε θα γίνεται μια όλο και πιο δύσκολη και σύνθετη υπόθεση διατύπωσε ο βουλευτής πρώην υπουργός της ΝΔ Χρήστος Φώλιας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist με θέμα την Ενέργεια. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Φώλια, διέγνωσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της συγκυρίας και μπήκε δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι.

Όπως είπε «συνάψαμε σημαντικές διμερείς και πολυμερείς διακρατικές συμφωνίες με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους, σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η τελευταία κρίση του αερίου (σσ. μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) επισήμανε ο πρώην υπουργός, έκανε την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας και το πόσο κρίσιμη σημασία έχει το γεγονός να υπάρχουν διαθέσιμοι εναλλακτικοί δίαυλοι και αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Όπως τόνισε, το ότι ανεξάρτητα από διαφορές και σκοπιμότητες, η ροή του φυσικού αερίου δύσκολα διακόπτεται δε θα πρέπει να αποτελεί λόγο εφησυχασμού, αντίθετα επισήμανε πως χρειάζεται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα (και ενιαία ευρωπαϊκή στάση) ώστε το όφελος να είναι ουσιαστικό και κατά το δυνατό μακροχρόνιο.

Επιπλέον, ο κ. Φώλιας επισήμανε ότι οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας δεν υπηρετούν μόνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπης αλλά παράλληλα την εναρμόνιση της προστασίας του περιβάλλοντος με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εξάλλου, ο κ. Φώλιας ανέφερε τη μεγάλη σημασία που έχει η αξιοποίηση του εξαιρετικά πλούσιου ηλιακού, αιολικού, υδάτινου και γεωθερμικού δυναμικού της πατρίδας μας, σημειώνοντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση έχει γίνει ήδη σημαντική δουλειά σε ό,τι αφορά την απλοποίηση των αδειοδοτικών και λοιπόν διαδικασιών για την ανάπτυξη επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ταχύρυθμη διείσδυση τους στην ελληνική ενεργειακή αγορά.

Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, ο πρώην υπουργός επισήμανε πως «είναι δεδομένο ότι για τη χώρα μας τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται και η πυρηνική ενέργεια είναι έξω από τον ενεργειακό μας σχεδιασμό. Ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κλοιό υφιστάμενων ή σχεδιαζόμενων πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονιά μας, σχετικά με τα οποία «θα πρέπει να συζητήσουμε υπεύθυνα για το πώς θα μπορούσαμε να έχουμε και λόγο και ρόλο στη λειτουργία αυτών των πυρηνικών εργοστασίων».

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής -αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης- Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε πως πρέπει να χαράξουμε τη στρατηγική μας με στόχο την παραγωγή ενέργειας με καθαρές τεχνολογίες, η οποία θα συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «η ΔΕΗ θα αποτελέσει για μας το όχημα για την αναπτυξιακή προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα, τα επόμενα χρόνια στον τομέα της ενέργειας» και πρόσθεσε πως οχήματα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν επίσης οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, η ΔΕΠΑ σε ό,τι αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου και τα ΕΛ.ΠΕ σε ό,τι αφορά τον τομέα των πετρελαίων.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, έχουμε την ευκαιρία «να δημιουργήσουμε μια νέα ενεργειακή βιομηχανία, ψήγματα της οποίας υπάρχουν, να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για τη σύνδεση με τα Πανεπιστήμια, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις έρευνας και νέων τεχνολογιών, μέσα από την εγκατάσταση στη χώρα μας μονάδων κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό της χώρας, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο φυσικό αέριο. Όπως τόνισε «εδώ, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ τολμηροί, πάρα πολύ οραματικοί, εξαιρετικά επιθετικοί μέσω των διπλωματικών μας σχέσεων» με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ούτως ώστε μέσα από πολιτικές να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε πάρα πολύ σπάταλοι, εξαιρετικά σπάταλοι. Η έννοια της εξοικονόμησης της ενέργειας δεν υπάρχει στη χώρα μας αυτή τη στιγμή».

Παναγιώτης Αθανασόπουλος

Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος επανέλαβε την πρόθεση της επιχείρησης να προχωρήσει σε διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Εξάλλου δεν δίστασε να μιλήσει για κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας και τόνισε την ανάγκη η επιχείρηση να αποκτήσει ένα εύλογο κέρδος, προσθέτοντας μάλιστα ότι προσφέρει ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη.

Επιπλέον σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ έχει μεγαλύτερο κόστος από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου κατά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) εξαιτίας της υστέρησης προσαρμογής της χώρας μας στο νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό περιβάλλον. Όπως τόνισε, η ΔΕΗ κατά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν είχε κέρδη δεν είχε επαρκή απόδοση κεφαλαίων ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις νέες επενδύσεις, οι οποίες «είναι αναγκαίες όχι μόνο για την ίδια (ώστε να αντικαταστήσει τις παλιές μονάδες της και να αναπτυχθεί), αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα επάρκειας της χώρας».

Ο κ. Αθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ δεν αναζητά στρατηγικό επενδυτή, αλλά προσβλέπει σε συμπράξεις και συνεργασίες, για τις οποίες έχουν γίνει σημαντικά βήματα αν και, όπως είπε, οι ρυθμοί είναι ακόμα αργοί. Όπως είπε «χαράζουμε τη στρατηγική μας με το όραμα ενός ισχυρού παίκτη σε περιφερειακό επίπεδο, με αναφορά στην ευρύτερη περιοχή και όχι περιορισμένα εντός των ελληνικών συνόρων, στοχεύοντας στη μακροχρόνια ανάπτυξη, και όχι απλά στη βραχυχρόνια διατήρηση θέσεων».

Γιάννης Κωστόπουλος

Τη μείωση των εταιριών εμπορίας καυσίμων και των πρατηρίων, προέβλεψε για την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ)
Γιάννης Κωστόπουλος.

Επιπλέον ανέφερε ότι λόγω της κρίσης καταγράφεται μία μείωση της ζήτησης για βενζίνη κατά 0,5% και για ντίζελ κατά 4%. Ωστόσο, σημείωσε ότι το ντίζελ θα έχει μεγάλη ζήτηση στο μέλλον και γι’ αυτό, όπως είπε, τα ΕΛ.ΠΕ θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στο νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας για ντίζελ, αντί για μαζούτ.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη των ΕΛ.ΠΕ, ο κ. Κωστόπουλος επισήμανε πως η επιχείρηση εξετάζει τις δυνατότητες εξαγορών και συνεργασιών, καθώς και τις ευκαιρίες σε γειτονικά κράτη, όπως στη Βουλγαρία και τη Σερβία, όπου μπορεί να έχει ανταγωνιστική παρουσία. Τέλος, ο κ. Κωστόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαιοειδών είναι θετικές.
Πηγή http://www.kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment