Tuesday, March 10, 2009

Την εκτίμησή του ότι το 2009 θα είναι χρονιά καθοριστικών εξελίξεων για την μελλοντική πορεία επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Μάρκος Κυπριανού

Μελβούρνη- Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είναι ο πρώτος Κύπριος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται επίσημα την Αυστραλία στα πλαίσια των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την τελική έκβαση των απ' ευθείας συνομιλιών. Ο ίδιος είπε ότι δεν αναμένει σ' αυτή την φάση εκδήλωση κάποιας πρωτοβουλίας από τη νέα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον, σημείωσε ότι λόγω εκλογών στην Τουρκία και ψηφοφορίας στα κατεχόμενα είναι δύσκολη σ' αυτή την φάση η επίδειξη ελαστικότητας από την Άγκυρα και εκτίμησε ότι αργότερα «μετά τις εκλογές και λόγω της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της».
Ο κ. Κυπριανού εκτίμησε πάντως ότι η Άγκυρα έχει μετακινηθεί από την θέση πως «το Κυπριακό λύθηκε το 1974» και τώρα αντιλαμβάνεται την ανάγκη λύσης του προβλήματος λέγοντας ότι «το ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια διαδικασία σε εξέλιξη είναι και σε θέση της Τουρκίας».

«Σ' αυτή την φάση η διεθνής κοινότητα πιστώνει πλέον την δική μας πλευρά για καλή πίστη στις συνομιλίες» είπε ενώ σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Αυστραλού Αλεξάντερ Ντάουνερ «έστω και αν μερικές φορές και λόγω ρόλου ακούγεται πιο αισιόδοξος». Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο της ομογένειας στην διεθνή διαφώτιση για το Κυπριακό λέγοντας πως «συχνά η ομογένεια είναι πιο αποτελεσματική». Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη επαναπροσέγγισης των δυο Κοινοτήτων. «Η δική μας θέση είναι πως έχουμε ένα λαό και δυο κοινότητες στην Κύπρο. Αν μιλήσουμε για δυο λαούς τότε είναι σαν να υιοθετούμε την διχοτόμηση. Την θέση της Άγκυρας» είπε.
Πηγή http://www.greekinsight.com

No comments:

Post a Comment