Tuesday, March 24, 2009

Πράσινες επενδύσεις αντίστοιχες με το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ

EΠENΔYΣEIΣ 750 δισ. δολ. που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας πράσινης συμφωνίας, «Green New Deal», ως απάντηση στην οικονομική και οικολογική κρίση, σε συνδυασμό ενδεχομένως με τη φορολόγηση του πετρελαίου, προτείνει ο επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) Αχίμ Στάινερ στο πλαίσιο έρευνας, την οποία σκοπεύει να θέσει υπόψη των διεθνών ηγετών της G20 στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου.
Ο Στάινερ επισημαίνει ότι οι δαπάνες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε πέντε περιβαλλοντικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια, της ηλιακής και αιολικής ενέργειας με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον περιορισμό της φτώχειας και την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η έκθεση της UNEP αναφέρει ότι επενδύσεις αντίστοιχες με το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή περίπου 750 δισ. δολ. θα μπορούσαν να τοποθετηθούν επίσης στη βελτίωση των υποδομών για τα μέσα μεταφοράς, των αγροτικών υποδομών και στη λήψη μέτρων για την προφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, όπως το νερό και τα δάση. Σημειώνεται ότι η έρευνα περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δαπάνες της νέας πράσινης συμφωνίας που ο ΟΗΕ είχε αναφέρει για πρώτη φορά τον περασμένο χρόνο. Ο Στάινερ υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στη συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές που θα υιοθετηθεί στην Κοπεγχάγη. Οι ηγέτες 190 χωρών θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη για να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο το οποίο θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012.

Επιπλέον ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επανέφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα να φορολογήσει την κατανάλωση πετρελαίου στις πλούσιες χώρες μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD), ως «όχημα» για την εξεύρεση εσόδων που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε η νέα συμφωνία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου να αποτελέσει τον «ακρογωνιαίο λίθο» μιας περισσότερο πράσινης οικονομίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι με δεδομένη την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο πιθανή φορολόγηση του πετρελαίου δεν αναμένεται να επιβαρύνει, τουλάχιστον σημαντικά, τους καταναλωτές.

Επιπλέον η Ε.Ε. προτίθεται να προχωρήσει σε διμερείς και πολυμερείς διαπραγματεύσεις με τις χώρες του ΟΟΣΑ για τη δημιουργία αγοράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2015, ακόμα και εκτός Κοπεγχάγης, ίσως και τώρα.

Ο Στάινερ πάντως κατέληξε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για πρόοδο της προσπάθειας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι κλιματικές αλλαγές. Ανέλπιστη συμπαράσταση σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να προσφέρεται από τις ΗΠΑ. Η νέα κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει θέσει την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στις προτεραιότητές της και φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει την όποια συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Το σχέδιο ανάκαμψης που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος συνδέεται με την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ και προβλέπει επενδύσεις 150 δισ. δολαρίων σε «πράσινες» επενδύσεις εξοικονόμησης και ανανεώσιμης ενέργειας, που αναμένεται να δημιουργήσουν 12 εκατ. θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα θερμός σύμμαχος στην προσπάθεια αναδεικνύεται και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία μάλιστα έθεσε το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών στον πρόεδρο της Κίνας στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψή της.

Και η Ρωσία όμως για πρώτη φορά έθεσε το περιβάλλον στον πολιτικό σχεδιασμό της, με την ανακοίνωση πρόσφατα προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας κατά 40%, η Κίνα ανακοινώνει επενδύσεις σε «πράσινη» ενέργεια, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε σύστημα εμπορίας ρύπων μόλις κινηθούν οι ΗΠΑ, ενώ η Αυστραλία έχει εκπονήσει πρόγραμμα παρεμφερές με αυτό της Ε.Ε., το οποίο αναμένεται να γίνει αυστηρότερο μετά τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές...
πηγή http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment