Tuesday, March 10, 2009

Αυστραλία: Οι γλώσσες των εθνοτικών κοινοτήτων θα χαθούν λόγω αφομοίωσης

Στις ιδιαίτερες εθνολέκτους των εθνοτικών κοινοτήτων της Αυστραλίας αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sydney Morning Herald».

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στα αγγλικά των Λιβανέζων της Αυστραλίας και επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη διάλεκτο που δίνει στους Αυστραλολιβανέζους μια ξεχωριστή ταυτότητα, διαφορετική τόσο από την αγγλοαυστραλιανή όσο και από τη λιβανέζικη.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «η Μελβούρνη υπήρξε για πολλά χρόνια επίκεντρο γλωσσολογικής έρευνας των ιδιαίτερων λέξεων και της προφοράς των μεταναστών λόγω της έντονης παρουσίας των ομιλούντων την ελληνική και τη γλώσσα γίντις».

Και σημειώνεται ότι «η γλώσσα των Ελλήνων της Μελβούρνης αντανακλούσε τις ιδιαίτερες πολιτισμικές και οικογενειακές τους αξίες, σε αντίθεση με τη γλώσσα των Αυστραλολιβανέζων, η οποία εκφράζει εν μέρει και τη διαφοροποίησή τους από τις πολιτιστικές παραδόσεις του Λιβάνου».

Αναφέρονται παραδείγματα ιδιαίτερων αγγλικών λέξεων και φράσεων που χρησιμοποιούν οι Ελληνοαυστραλοί, ενώ παρατίθεται ενδεικτικά σύντομη δήλωση μιας Ελληνίδας δεύτερης γενιάς, η οποία αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Οι Έλληνες μιλούν τα αγγλικά διαφορετικά. Με διαφορετικό τονισμό. Και χρησιμοποιούμε τα χέρια μας... Θέλω τα παιδιά μου να μιλούν ελληνικά, για να μπορούν να επικοινωνούν με τους γονείς μου. Τα παιδιά μου είναι Αυστραλοί, εντελώς. Γεννήθηκαν από Αυστραλούς γονείς. Αναγκάζομαι να τα πιέζω να μιλούν ελληνικά μόνο και μόνο για να μιλούν με τη γενιά των γονιών μου, η οποία αρνείται να μιλήσει αγγλικά».

Καταλήγοντας το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τους γλωσσολόγους οι εθνόλεκτοι, λόγω αφομοίωσης αναμένεται να εξαφανιστούν, καθώς η χώρα γίνεται όλο και πιο ομοιογενής πολιτιστικά». Διερωτάται, ωστόσο, αν «η εξέλιξη αυτή δε θα κάνει την Αυστραλία πιο φτωχή».

πηγή http://www.kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment