Wednesday, February 18, 2009

Θα λείψουν 2 δισ. ευρώ από τον τουρισμό

Δραματικές επιπτώσεις θα έχει στην τουριστική κίνηση της χώρας η οικονομική κρίση, καθώς από την Ελλάδα αναμένεται φέτος να λείψουν περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ακριβώς λόγω της αναμενόμενης μείωσης του τουριστικού ρεύματος.

Τα στοιχεία της νέας μελέτης της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG που εκπονήθηκε από τους Κώστα Βορλόου, Senior Economist, και τη Στέλλα Κανελλοπούλου Research Economist της Διεύθυνσης, είναι απογοητευτικά.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

Οι υφέσεις-οικονομικές επιβραδύνσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ συμπίπτουν ή ακολουθούνται χρονικά από αισθητά μειωμένες εισροές ξένων τουριστών στην Ελλάδα

Έτσι, η δραματική μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης το 2008 και η βύθιση πολλών οικονομιών σε ύφεση, προοιωνίζεται μια μεγάλη πτώση των τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα φέτος, πιθανόν τη σφοδρότερη από το 1991.

Σε κάθε οικονομική επιβράδυνση, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη παρουσιάζουν μεγαλύτερες αντοχές από την Αθήνα και την Αττική και χαρακτηρίζονται από μικρότερη πτώση της τουριστικής κίνησης ξένων.

Κατά την περίοδο 1991-2007, όταν οι ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης ήταν κάτω του 2%, η τουριστική κίνηση ήταν πάντα σε ύφεση στην Αθήνα και ορισμένες φορές και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Αν οι ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2009 είναι κοντά στο μηδέν, οι τουριστικές αφίξεις μπορεί να μειωθούν πάνω από 10%, και να παρουσιάσουν σημαντική πτώση και το 2010.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της επόμενης διετίας (από ξένους τουρίστες) αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική μείωση. Η πτώση στις ταξιδιωτικές δαπάνες ξένων στην χώρα μας μπορεί να είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρω φέτος, αν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις αφίξεις επαληθευτούν.

Μια σημαντική μείωση στα έσοδα που θα ακολουθήσει την απώλεια τουριστών από την Ευρωζώνη και τη Βόρεια Αμερική, δεν προβλέπεται να αντισταθμιστεί πλήρως από τις δαπάνες ταξιδιωτών στην χώρα μας από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και άλλες νέες αγορές.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα ανακάμπτει ιστορικά όποτε οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι άνω του 2%.

Στη μελέτη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η διάρκεια και το βάθος της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Καθώς οι προβλέψεις της Eurobank και πολλών έγκυρων διεθνών οίκων για την επόμενη διετία δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, οι ανησυχίες για την πορεία του κλάδου αυξάνονται.

Στη μελέτη επισημαίνεται ακόμη ότι πέρα από την επίδραση της παγκόσμιας ανάπτυξης, το επίπεδο τιμών, η οικονομική επιφάνεια των τουριστών και μια σειρά από ποιοτικούς παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και επηρεάζουν την ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες.

Το εισόδημα των ξένων τουριστών συνιστά σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα των τουριστικών αφίξεων για χώρες θερινού τουρισμού όπως η Ελλάδα και η Αυστραλία, ενώ για τη Γαλλία και την Ισπανία ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος ζωής.

Σε μακροχρόνια βάση, οι αλλαγές στις προτιμήσεις και άλλους ποιοτικούς προσδιοριστικούς παράγοντες είναι θετικές για την Ελλάδα και την Αυστραλία και αρνητικές για τη Γαλλία και την Ισπανία. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα που εξηγεί τις καλές έως τώρα επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, παρά το σταθερά υψηλό της πληθωρισμό σε σχέση με την Ευρωζώνη .

Οι αλλαγές στα γούστα και στις τουριστικές προτιμήσεις του ξένου τουρίστα ευνόησαν και ευνοούν τη χώρα μας παρά την ακρίβεια. Ωστόσο, υπό το πρίσμα της σφοδρότητας της παρούσας κρίσης, η τιμολόγηση των τουριστικών υπηρεσιών εύλογα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα των διαφόρων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο το 2009.

Συμπερασματικά, η παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει σημαντικά την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, οδηγώντας σε μειωμένες αφίξεις ξένων και ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2009 και, πιθανώς και το 2010.

«Για μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό, αυτό θέτει σοβαρές προκλήσεις, όχι μόνο για τον κλάδο του τουρισμού αλλά και για το σύνολο της εθνικής οικονομίας, απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση τόσο από φορείς του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα», καταλήγει χαρακτηριστικά η μελέτη.
Πηγή http://www.protothema.gr

No comments:

Post a Comment