Saturday, February 7, 2009

Καταστροφiκές φωτιές σε όλη την Βικτόρια, 14 νεκροί με φόβους οτι ο αριθμός θα φτασει τους 40.

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις άγριες φωτιές στην Βικτόρια σήμερα.
Η αστυνομία της Βικτόριας επιβεβαίωσε το θάνατο 14 ατόμων σήμερα το βράδυ και φοβούνται ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει πάνω από 40.

Τουλάχιστον 100 σπίτια έχουν καταστραφεί και εννέα μεγάλες φωτιές της κόλασης είναι εκτός ελέγχου σε όλη την Βικτόρια με τις χειρότερες συνθήκες πυρκαγιάς στην ιστορίας της.

Ο αστυνομικός διοικητής Kieran Walshe είπε το σύνολο των θανάτων συνέβει σε μαζική πύρα βορειοδυτικά της Μελβούρνης - έξι στο Kinglake, τέσσερις στη γύρω περιοχή Wandong, τρία στο Strathewen και ένα στην Clonbinane.

Ο κ. Walshe πιστεύει ότι τα θύματα στο Kinglake ήταν όλοι στο ίδιο αυτοκίνητο.

Πίστευει ότι υπεύθυνοι για μερικές από τις εννέα μεγάλες πυρκαγιές σε όλη την περιοχή της Βικτόριας ήταν έργο εμπρηστών.
"Υποψιαζόμαστε ορισμένες από τις πυρκαγιές ήταν εσκεμμένως αναμμένες,''δήλωσε ο κ. Walshe.

"Αυτή είναι μια απόλυτη τραγωδία και πιστεύουμε ότι το ποσοστό ατόμων που έχασαν την ζωή τους μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί,''είπε ο κ. Walshe.

"Βασιζόμαστε στο γεγονός ότι τώρα μόλις μπένουμε στην εν λόγω περιοχή και αρχίζουμε την ανύχνευση σε κτίρια και κατοικίες και φοβούμαστε ότι ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι έως και 40 άτομα.’

Η φωτιά ξεκίνησε στο Ανατολικό Kilmore, 80 χιλιόμετρα βόρεια της Μελβούρνης, και καλύπτει μια τεράστια περιοχή, και προχώρησε 30 χιλιόμετρα ανατολικά έως το Kinglake, μέσω των μικρών χωριών των Wandong, Strathewen και Clonbinane.

Ο κ. Walshe είπε ότι δεν μπορούσε να διαπιστωθεί αν τα θύματα ήταν πολίτες ή πυροσβέστες. Είπε η ταυτοποίηση δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.
Ένας άνδρας, ηλικίας 40 ετών, είναι σε κρίσιμη κατάσταση μετά τα εγκαύματα στο 50 τοις εκατό στο σώμα του, όταν προσπάθησε να μεταφέρει τα ζώα του στο Coleraine στην περιοχή της δυτικής Βικτόριας.

Περισσότεροι από 3000 πυροσβέστες και πολλοί περισσότεροι κάτοικοι αγωνίστηκαν με μεγάλα μέτωπα φωτιάς στό Horsham, Coleraine, Weerite, Ανατολικό Kilmore, Bunyip, Churchill, Dargo, Murrindindi και Redesdale σε όλες τις γωνιές της καμένης γης της Βικτόριας όπου η θερμοκρασία κυμένεται γύρω στα μέσα των 40 βαθμών κελσίου και ισχυροί άνεμοι προσπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις της πυροσβεστικής και είναι από τις χειρότερες συνθήκες πυρκαγιάς στην ιστορίας της Βικτόριας.

Η περιοχή του Kilmore στα βόρεια και πολλές περιοχές της Gippsland στην Ανατολή ήταν σε υψηλό συναγερμού έως το σούρουπο, ενώ η φωτιά είχε υποβαθμιστεί στο Horsham νωρίς το βράδυ.

Πενήντα σπίτια είχαν χαθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στο χώρο του Μπέντιγκο και στη φωτιά του Redesdale και μέχρι τις 30 κατοικίες στην πυρκαγιά του Kilmore που προχώρησε στο Whittlesea και σε όλη την πόλη της Kinglake, βορειοδυτικά της Μελβούρνης.
"Ολόκληρη η πόλη καίγεται σύμφωνα με τον Peter Mitchell εκφωνητή του εθνικού ραδιοφώνου ABC Radio.

"δεν υπήρξε χρόνος να κανουμε τίποτα ... ήρθε μέσα σε λίγα λεπτά.

"θα υπάρξει τεράστια απώλεια των σπιτιών ... θα μείνει πολλύ κόσμος αστεγος.’

Ο κ. Μίτσελ είπε ότι είναι παρέα με περίπου 200 κατοίκους μαζεμένοι στην τοπική μπυραρία και ότι κανένα πυροσβεστικό όχημα δεν έχει καταφέρει να εισέρθει στην πόλη.

Χιλιάδες περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν καταφύγει όπου μπορούν να βρούν κάλυψη, δεδομένου ότι τους έχουν προειδοποιήσει ότι τα χειρότερα θα έρθουν μέσα στην ερχόμενη νύχτα.

Μια δροσερή αλλαγή νωρίς το απόγευμα δεν έφεραι καμία ανάπαυλα, αλλά, στην πραγματικότητα, αναμενόταν να δημιουργήσει πιο ασταθείς συνθήκες.

"Η δροσερή αλλαγή δεν βοήθησε τους πυροσβέστες, αλλά τους παρουσίασε με νέα μέτωπα’, είπε Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.


Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο La Trobe Valley βρίσκονται υπό απειλή, καθώς μια πυρκαγιά στο ανατολικό μέτωπο της Strzelecki εξαπλωνεται προς το Gippsland και απειλεί τις πόλεις, όπως η Yarram, Langsbrough και Manns Beach.

"οι φωτιες είναι εξαπλωμένες σε όλα τα σημεία της Βικτόριας εκτός από το βορειοδυτικό μέρος της πολιτείας’ δήλωσε αντιπρόσωπος της πυροσβεστικής κος John Haynes.

Στην πυρκαγιά του Horsham κάηκαν 5.700 εκτάρια και τουλάχιστον τρία σπίτια, το γείπεδο Golf της πόλης και πολλά υπόστεγα.

Στο Πάρκο του Bunyip καηκε περιοχή 2400 εκταρίων, και στο Kilmore κάηκε έκταση 2000 εκταρίων.

Τουλάχιστον ένα σπίτι καταστράφηκε στο Coleraine στη δυτική Βικτόρια, στη τρεις κατοικίες καταστράφηκαν στο Lyndbrook νοτιοανατολικά της Μελβούρνης και έξι σπίτια καταστράφηκαν στο Wandong βόρεια της Μελβούρνης και ένα στο Whittlesea.

Σπίτια έχουν χαθεί και στο Labertouche, κοντά στο Πάρκο Bunyip ανατολικά της Μελβούρνης.

"Θα υπάρχουν και πολλά περισσότερα,''είπε ο κ. Haynes.

Η Julie Venrooy από Σκιερό Ριάκι, ανατολικά της Μελβούρνης, είπε ότι είχε αναγκαστεί να παραμείνει στο Princes Highway νοτίως της Tonimbuk από την αστυνομία, και αδυνατεί να επιστρέψει στο σπίτη της.

"Έχω μπόρεσει να έλθω σε επαφή με τον άντρα μου μόνο μια φορά. περίπου πριν μια ώρα, αλλά δεν ξέρω τι συνβένει στο σπίτη μου’, είπε η κα 'Venrooy.

Ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Κος John Brumby είπε ότι φωτιά απειλεί το σπίτι των γονέων του στο Coleraine.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω DSE, CFA και SES (κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης) και εθελοντές πυροσβέστες που αγωνίστηκαν σκληρά όλη την ημέρα για την προστασία των ανθρώπων και των αγαθών στην Βικτώρια,''είπε ο κ. Brumby.

Η φωτιές άναψαν καθώς η θερμοκρασίες στην Μελβούρνη έφθασαν στις πιο θερμές θερμοκρασίες των 46,4 βαθμούς, ενώ γύρω από το ξενοδοχείο Avalon η θερμοκρασία καταγράφεται στούς 47,9 βαθμούς.

No comments:

Post a Comment