Friday, February 6, 2009

Σελόντα: "Το στοίχημα της ανάπτυξης μετά το 2010"

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
΄Ενα μεγάλο στοίχημα για την επιβίωσή του, έχει να κερδίσει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, το 2009 την πιο καθοριστική χρονιά για τη μελλοντική του πορεία. Το στοίχημα της ρευστότητας χωρίς πωλήσεις κάτω του κόστους και μαζί την εμπιστοσύνη των τραπεζών που καλούνται να στηρίξουν για ένα χρόνο την προσπάθεια εξυγίανσης του κλάδου ώστε το 2010 να επωφεληθούν όλοι από την υγιή ανάπτυξη.

Ο κ. Γ. Ανδριανόπουλος Γενικός Διευθυντής της Σελόντα μιλά στο Capital.gr για την πρόκληση που αντιμετωπίζει τόσο η εισηγμένη όσο και ολόκληρος ο κλάδος, σημειώνοντας ότι φέτος μπαίνουν οι βάσεις για μια υγιή αύξηση μεγεθών από το 2010.

«Παρασυρμένες από τον ανταγωνισμό και τη μανία της μεγέθυνσης οι 7 εισηγμένεες εταιρείες του κλάδου μέχρι πέρυσι συναγωνιζόμασταν για τις μεγαλύτερες παραγωγές και τις μεγαλύτερες πωλήσεις.» Πλέον όμως με το παράδειγμα των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών έγινε φανερό ότι πουλώντας φθηνότερα, όχι μόνο δεν κερδίζει κανείς, αλλά θα ήταν θέμα χρόνου να γίνουν όλες οι εταιρείες ζημιογόνες. «Ετσι αλλάξαμε όλοι στόχους, και πλέον δεν εστιάζουμε στις υπερβολικές πωλήσεις αλλά στις σωστές πωλήσεις, όχι στις μεγάλες παραγωγές αλλά στην εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση.»

Ο ίδιος αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτό η στρατηγική της Σελόντα για φέτος είναι

α) διακράτηση αποθεμάτων για τον επόμενο χρόνο,

β) συγκράτηση επενδύσεων που φέτος υπολογίζονται σε 3 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ το 2008,

γ) εξορθολογισμός της λειτουργίας της επιχείρησης με μείωση δαπανών και

δ) ανάπτυξη εξαγωγών σε νέες αγορές όπως Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία.

«Η στρατηγική των εταιρειών του κλάδου να μην πωλούν κάτω του κόστους, και να μειώσουν τις παραγωγές, κρατώντας αποθέματα, που εφαρμόζεται φέτος, εξυγιαίνει τη λειτουργία τους, όμως απαιτεί ένα μεγάλο κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας τους, το οποίο υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ. Ενα λειτουργικό κόστος που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι συνολικά 100 εταιρείες του κλάδου προκειμένου να συντηρήσουν τα αποθέματά τους χωρίς να καταφύγουν πάλι σε πωλήσεις κάτω του κόστους όπως το 2008, δυναμητίζοντας την αγορά».

«Γι΄ αυτό όμως χρειάζονται την εμπιστοσύνη των τραπεζών και τη στήριξη της Πολιτείας μόνο για ένα χρόνο -μετά η θετική πορεία είναι εξασφαλισμένη.

Και να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τον πρώτο εξαγωγικό κλάδο της χώρας που προσφέρει απασχόληση σε 10.000 εργαζόμενους κυρίως στην περιφέρεια» εξηγεί ο κ. Γ. Ανδριανόπουλος. Συμπληρώνει παράλληλα πως δυστυχώς η κρίσιμη καμπή για την εξυγίανση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας συνέπεσε με την διεθνή κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να είναι επιφυλακτικές, να μη δίνουν νέα κεφάλαια σε εταιρείες, να μη δέχονται επιταγές των εταιρειών του κλάδου και να δυσκολεύουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται.

Η απόφαση για μείωση της παραγωγή του κλάδου κατά 35% το 2009 αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση και ουσιαστικά ξεκίνησε από τους τελευταίους μήνες του 2008. «Ανάλογη στρατηγική με στόχο τη μείωση των παραγωγών κρατούν και όλοι οι μεσογειακοί παραγωγοί, κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη από το 2010».

Πηγή http://capital.gr

No comments:

Post a Comment