Friday, February 13, 2009

Η ψήφος του ομογενή γερουσιαστή Ξενοφώντος προκάλεσε την απόρριψη του πακέτου στήριξης της οικονομίας που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Ρουντ

Σημαντικό πλήγμα στα σχέδια του πρωθυπουργού Κέβιν Ρουντ και καθυστέρηση στις καταβολές οικονομικών ενισχύσεων σε εκατομμύρια εργαζομένους, ανέργους και οικογένειες, επέφερε η αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει από τη Γερουσία το ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, (21 δισεκατομμυρίων ευρώ) πακέτο στήριξης της οικονομίας της χώρας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ισόπαλο, αλλά η έγκριση του πακέτου προϋπέθετε θετική ψήφο της πλειοψηφίας του σώματος.
Η κυβέρνηση είπε ότι θα επαναφέρει την πρόταση στην Κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων και θα ζητήσει να συζητηθεί ξανά στη γερουσία στις 23 Φεβρουαρίου.
Αμέσως μετά το αποτέλεσμα, η ισοτιμία του δολαρίου Αυστραλίας έναντι του αμερικανικού νομίσματος έπεσε από τα 0,658 στα 0,654 και κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για ενδεχόμενο απώλειας της εσωτερικής εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας.
«Βασικά, η ήττα του πακέτου είναι μία τεράστια απόφαση, μία απόφαση που θέτει σε αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη στην οικονομία της Αυστραλίας και σε κίνδυνο περισσότερες θέσεις εργασίας και πολλές επιχειρήσεις», είπε απευθυνόμενος στη βουλή, ο Κρις Έβανς, επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας στη Γερουσία, ο οποίος όμως διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα δεσμευμένη να προχωρήσει το πακέτο.
Εάν η Γερουσία απορρίψει το πακέτο ξανά εντός τριών μηνών, ο πρωθυπουργός θα έχει τη νομική βάση που θα του επιτρέψει να διαλύσει και τα δύο νομοθετικά σώματα και να προκηρύξει εκλογές.
Το πακέτο απέτυχε να συγκεντρώσει πλειοψηφία στη Γερουσία, διότι ο ανεξάρτητος ομογενής γερουσιαστής Νικ Ξενοφώντος, ήθελε να συμπεριληφθούν στις προβλέψεις, μέτρα για να επιταχυνθεί η διάθεση των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (1,51 δισ.
ευρώ) για την υποστήριξη του περιβάλλοντος στο σύμπλεγμα των ποταμών Μαρέι και Ντάρλινγ, το οποίο παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες.
«Η κυβέρνηση είπε όχι και έτσι και εγώ πρέπει να πω όχι σε αυτό το σχέδιο», είπε ο Ξενοφώντος στη βουλή.
Η θετική ψήφος του Ξενοφώντος και ενός ακόμη ανεξάρτητου γερουσιαστή ήταν αναγκαία για την κυβέρνηση των Εργατικών από τη στιγμή που οι Φιλελεύθεροι της αντιπολίτευσης είχαν ταχθεί κατά του πακέτου.
Το αποτέλεσμα θεωρείται μείζων ήττα για το Ρουντ, ο οποίος είχε πει ότι οι δαπάνες του πακέτου είναι απαραίτητες για να προστατευθεί η οικονομία της Αυστραλίας από την ύφεση εξαιτίας των επιπτώσεων της παγκόσμιας υποχώρησης.
Τα μέτρα είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Ρουντ στις 3 Φεβρουαρίου και από τα 41 δισεκατομμύρια του πακέτου, τα 12,7 (6,41 δισ.
ευρώ) θα κατευθύνονταν σε καταβολές σε ρευστό σε εργαζόμενους, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, αγρότες και ανέργους και τα υπόλοιπα θα πήγαιναν σε μακροπρόθεσμες υποδομές.
Τα μισά σχεδόν από αυτά τα χρήματα, περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (7,07 δισ ευρώ), θα χρηματοδοτούσαν ένα πρόγραμμα για μόνωση των κοιλοτήτων των οροφών 2,7 εκατομμυρίων κατοικιών.
Ο Ρουντ είχε πει ότι το πακέτο θα χρεώσει βαθιά την κυβέρνηση, αλλά είναι αναγκαίο για να σταματήσει η πορεία της οικονομίας προς την ύφεση μετά από 17 συνεχή χρόνια ανάπτυξης.
Τον προηγούμενο Οκτώβριο, ο αυστραλός πρωθυπουργός διέθεσε πακέτο 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, δανειολήπτες για αγορά πρώτης κατοικίας και συνταξιούχους.
πηγή http://www.express.gr/

No comments:

Post a Comment