Friday, February 13, 2009

Αυστραλία: Ενεκρίθη το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας ενέκρινε το πακέτο στήριξης της οικονομίας, ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, μετά από συμφωνία της τελευταίας στιγμής και αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα δαπανήσει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε προγράμματα για τη στήριξη των οικοσυστημάτων στα ποτάμια της χώρας.

Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε μετά από πιέσεις του ανεξάρτητου γερουσιαστή Νικ Ξενοφών, ο οποίος είχε συνταχθεί με την αντιπολίτευση καταψηφίζοντας χθες, στην πρώτη ψηφοφορία,το κυβερνητικό πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Στη νέα ψηφοφορία που έγινε σήμερα, το αναθεωρημένο πακέτο εγκρίθηκε από 30 μέλη της γερουσίας, ενώ 28 το καταψήφισαν. Καθοριστική για την έγκριση του πακέτου ήταν η θετική ψήφος των Πράσινων στη σημερινή ψηφοφορία.

"Η Αυστραλία δεν μπορεί να αντισταθεί στις διεθνείς οικονομικές δυνάμεις και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης στην περιοχή μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κέβιν Ρουντ, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας, το μεγαλύτερο που έχει καταρτισθεί στη χώρα, ανέρχεται περίπου στο 2% του ΑΕΠ του 2009 και στο 1,3% του ΑΕΠ του 2010 και το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι με το πακέτο αυτό θα ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 0,5% φέτος και κατά 0,75% την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο η κυβέρνηση Ρουντ είχε υποστεί σοβαρό πλήγμα από την καταψήφιση του πακέτου στην γερουσία, όπου τα συντηρητικά κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα έχουν ως συνέπεια τη διόγκωση του χρέους.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και τον γερουσιαστή Νικ Ξενοφών, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι θέλει να βρεθεί συμβιβαστική λύση για λόγους εθνικού συμφέροντος. Τελικώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 900 κατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε προγράμματα για τη στήριξη των οικοσυστημάτων στα ποτάμια της κοιλάδας Μουρέι-Ντάρλινγκ, που υποφέρει από ξηρασία και υφίσταται τις συνέπειες της υπεράντλησης υδάτων για άρδευση καλλιεργειών.

Ο γερουσιαστής Νικ Ξενοφών δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος πως το πακέτο θα σώσει τη χώρα από την ύφεση, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβιβαστική λύση που βρέθηκε.
Πηγή http://www.imerisia.gr

No comments:

Post a Comment