Monday, February 9, 2009

108 νεκροί στις φωτιες της Βικτόριας

Εκατό-οκτώ (108)άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί στις άγριες φωτιές της Βικτόριας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ο υπερβολικός αριθμός των νεκρών κάνει αυτή την κόλαση την πλέον θανατηφόρα στην ιστορία της Αυστραλίας και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και πάλι.
Υπήρξε μια μικρή ανάπαυλα για τους πυροσβέστες τη νύχτα, με 25 φωτιές να εξακολουθούν να μαίνωνται εκτός ελέγχου, αλλά σε ορισμένες περιοχές μια μικρή βροχή έφερε κάποια ανακούφιση.
Τουλάχιστον 750 σπίτια έχουν καταστραφεί και οι αρχές εκτιμούν ότι έχουν καεί 330000 εκτάρια, ενώ προβλέπεται ότι ορισμένες πυρκαγιές θα διαρκεσουν εβδομάδες για να σβήσουν. Οι πόλεις Κίνγκλεϊκ και Μέρισβιλ σβήστηκαν από τον χάρτη, περισσότερες απο 750 κατοικίες καταστράφηκαν και 320.000 εκτάρια δασικής έκτασης κάηκαν, ενώ 3.730 άνθρωποι είναι ήδη δηλωμένοι στις λίστες του Ερυθρού Σταυρού ως άστεγοι.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Ωστόσο, κοντά στις φωτιές βρίσκεται ο δήμος Γουίτλεσι, όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς της Μελβούρνης.Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο Μπράιαν Νέιλορ, κορυφαίος παρουσιαστής ειδήσεων της τηλεόρασης, με την σύζυγό του.Εκφράζονται φόβοι ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτες και πολλοί από τους τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρότατα εγκαύματα.
Η κυβέρνηση έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και δημιούργησε ειδικά ταμεία έκτακτης ενίσχυσης των πυροπαθών, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, οι φλόγες φθάνουν σε ύψος τεσσάρων μέτρων και κινούνται με τρομακτικά υψηλή ταχύτητα.
Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ δήλωσε "τρομοκρατημένος" και έκανε λόγο περί "κόλασης" στη Βικτόρια, ενώ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζον Μπράμπυ, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους αιμοδότες να στείλουν αίμα για να μεταγγισθεί σε τραυματίες κι εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου να κατασβεστούν οι φωτιές.

No comments:

Post a Comment