Wednesday, February 25, 2009

Το τέλος της ακράτειας στις γυναίκες

Τα πάνω κάτω στην αντιμετώπιση της ακράτειας στις γυναίκες φέρνει μια νέα τεχνική, που από σήμερα κάνει την «επίσημη πρώτη» της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο γιατρός τοποθετεί διαμέσου του γυναικείου κόλπου ένα πλέγμα σε σχήμα ταινίας -χωρίς τομή και με τοπική αναισθησία- και η ασθενής απαλλάσσεται από την ακράτεια. Η εφαρμογή της τεχνικής διαρκεί 5 έως 10 λεπτά και η ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Εκτός από την ακράτεια, η τεχνική βάζει τέλος και σε άλλα προβλήματα των γυναικών όπως τη νυχτουρία, τον πόνο στην κοιλιά ή την πύελο (η περιοχή στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς που περιέχει τα έσω γεννητικά όργανα), τη συχνοουρία και την έντονη επιθυμία για ούρηση.

Για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, την τεχνική θα εφαρμόσει σήμερα σε 10 ασθενείς ο καθηγητής Ουρογυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Περθ στην Αυστραλία, Πέτρος Παπαπέτρος, σε συνεργασία με το χειρουργό ουρολόγο, υπεύθυνο του Τμήματος Ουρογυναικολογίας, Νευροουρολογίας και Ουροδυναμικής του Ιπποκρατείου, Σταύρο Χαραλάμπους.

«Τα πλεονεκτήματα είναι πως πρόκειται για απλή, ανώδυνη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, χωρίς επιπλοκές», επισήμανε στον «Α» ο κ. Παπαπέτρος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να εκπαιδεύσει Ελληνες συναδέλφους του στο Ιπποκράτειο, που θα αποτελέσει το πρώτο κέντρο εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Πρωτοποριακή τεχνική

Ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής το 1990 είχε πρωτοτυπήσει στην αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας. Με ένα Σουηδό συνάδελφό του εφηύραν τις ταινίες ακράτειας πρώτης γενιάς, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί με επεμβάσεις σε περίπου 1,5 εκατομμύριο γυναίκες παγκοσμίως. «Μέχρι πρόσφατα, χρησιμοποιώντας τις, θεραπεύαμε μόνο την ακράτεια από προσπάθεια (προκαλείται μαζί με βήχα, γέλια, χορό, σεξουαλική επαφή κ.λπ.), με τομή 15 εκατοστών. Ηταν μια οδυνηρή επέμβαση και η ασθενής νοσηλευόταν για 10 - 12 ημέρες», αναφέρει ο κ. Παπαπέτρος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ταινίες δεύτερης γενιάς τοποθετούνται με λαβίδα στα σημεία όπου χαλάρωσαν οι σύνδεσμοι και διατάραξαν την ισορροπία των πυελικών οργάνων. «Με το ιστορικό της ασθενούς, ένα διαγνωστικό αλγόριθμο, κλινική εξέταση και -ορισμένες φορές- υπερηχογράφημα, εντοπίζουμε τη βλάβη. Με την τοποθέτηση της ταινίας, η ασθενής απαλλάσσεται από τα προβλήματα που προαναφέραμε και, επιπλέον, διορθώνονται προηγούμενες αποτυχημένες επεμβάσεις. Το ποσοστό επιτυχίας είναι 90% και το κόστος τοποθέτησης της ταινίας, που γίνεται εφάπαξ, καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία», τονίζει ο κ. Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με τον «πατέρα» της τεχνικής, κ. Παπαπέτρου, η ομάδα του έχει εφαρμόσει την τεχνική σε 500 - 600 ασθενείς και δημοσίευσε τα αποτελέσματα σε επιστημονικά περιοδικά. Η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί σε περίπου 4.000 ασθενείς στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βραζιλία. Ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής θα δώσει διάλεξη για την παρουσίαση της τεχνικής σήμερα, στις 9 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Ιπποκρατείου.

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310/ 826.666.
Πηγή http://www.agelioforos.gr

No comments:

Post a Comment