Friday, February 13, 2009

Πιέσεις στην κυβέρνηση και τον βασιλιά της Ταϊλάνδης να αλλάξει ο νόμος για τα εγκλήματα καθοσιώσεως, με βάση τον οποίο καταδικάστηκε ο ομογενής Χάρης

Μπανγκόκ- Έκκληση στον πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπχισίτ Βετζτζατζίβα να αναζητήσει τη βασιλική συμβουλή για την αλλαγή του νόμου για τα εγκλήματα καθοσιώσεως με βάση τον οποίο έχει καταδικαστεί για προσβολή της βασιλικής οικογένειας ο Κύπριος συγγραφέας Χάρης Νικολαϊδης, απηύθυνε ένας από τους πιο διαπρεπείς ακαδημαϊκούς της χώρας, ο κοινωνιολόγος Σουλάκ Σιβαράσκα.
«Υπάρχει μία ευκαιρία να αλλάξει ο νόμος αλλά η κυβέρνηση πρέπει να έχει ηθικό ανάστημα», είπε ο Σουλάκ, ο οποίος βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο διώξεων με βάση τον ίδιο νόμο και δεν αποκλείεται να κληθεί μέσα στο Φεβρουάριο από το γενικό εισαγγελέα. Ο 76χρονος ακαδημαϊκός, ο οποίος είχε τον προηγούμενο Νοέμβριο συλληφθεί για το περιεχόμενο μίας ομιλίας που είχε κάνει σε πανεπιστήμιο το Δεκέμβριο του 2007, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάει στο βασιλιά και στη Μοναρχική Γραμματεία και να ρωτήσει τι πρέπει να κάνει»

Με βάση το νόμο για τα εγκλήματα καθοσιώσεως, η προσβολή της βασιλικής οικογένειας αποτελεί αδίκημα το οποίο τιμωρείται με ποινές φυλάκισης από τρία έως 15 χρόνια. Ο Νικολαϊδης, στον οποίο επεβλήθη η κατώτερη ποινή, βρέθηκε ένοχος για προσβολή της μοναρχίας στο μυθιστόρημα του Verisimilitude, που τυπώθηκε σε 50 αντίτυπα και πούλησε μόνο επτά. Ο νεαρός Κύπριος, με την υποστήριξη και της αυστραλιανή κυβέρνησης καθώς είναι και αυστραλός υπήκοος, έχει ζητήσει να του απονεμηθεί χάρη από το βασιλιά. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ένας άλλος διαπρεπής Ταϊλανδός ακαδημαϊκός, ο Τζίλες Ουνγκπακορν, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα παραπέμφθηκε σε δίκη με την ίδια κατηγορία, διέφυγε στη Βρετανία.

Ο Ουνγκπακορν διώκεται για το βιβλίο του «Ένα πραξικόπημα για τους πλούσιους» στο οποίο επέκρινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2006 το οποίο ανέτρεψε τον τότε πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα. Ο συγγραφέας, υποστήριξε ότι το πανεπιστήμιο Τσουλαλονγκορν λογόκρινε το βιβλίο του και αρνήθηκε να το εκδώσει με αποτέλεσμα να το εκδώσει ο ίδιος ενώ αφού εγκατέλειψε τη χώρα, εξέδωσε στο διαδίκτυο ένα μανιφέστο με τίτλο «Κόκκινο Σιάμ», καλώντας τους συμπατριώτες του να εκσυγχρονίσουν την χώρα τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μανιφέστο περιέχει αρκετά τμήματα που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίας εγκλήματος καθοσιώσεως, αλλά το ενδεχόμενο να εκδοθεί από τη Βρετανία θεωρείται απίθανο, εάν ο εισαγγελέας της Ταϊλάνδης υποβάλλει σχετικό αίτημα. Ο συγκεκριμένος νόμος ισχύει στην χώρα από το 1956, που είχε επιβληθεί από το τότε στρατιωτικό καθεστώς. Θεωρείται ένας από τους σκληρότερους στον κόσμο και μέχρι πρόσφατα είχε χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές.

Όμως τους τελευταίους τρεις μήνες, οι τοπικοί εκπρόσωποι του περιοδικού Economist ματαίωσαν τη διανομή τριών τευχών του για να μην βρεθούν υπόλογοι, για παράβαση του νόμου, όπως ο ανταποκριτής του BBC για τη Νοτιοανατολική Ασία Τζόναθαν Χεντ, που αντιμετωπίζει καταδίκη και ποινή φυλάκισης.

Πηγή http://www.greekinsight.com

No comments:

Post a Comment