Friday, February 13, 2009

Αυστραλία: Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες για εμπρησμό

Δικαστήριο της Αυστραλίας απήγγειλε κατηγορίες για εμπρησμό σε βάρος ενός υπόπτου ως δράστη για τις δασικές πυρκαγιές του περασμένου Σαββατοκύριακου, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 181 άνθρωποι, καταστράφηκαν 1.800 κατοικίες και έμειναν άστεγοι 7.000 άνθρωποι.

Το δικαστήριο του απήγγειλε κατηγορίες για εμπρησμό, ανθρωποκτονία, πρόκληση πυρκαγιάς από ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Ο άνδρας, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, περιγράφεται ως «ευρισκόμενος σε εύθραυστη ψυχική κατάσταση». Το δικαστήριο διέταξε την κράτησή του για την προσωπική του ασφάλεια.

Οι κατηγορίες αφορούν αυτό που η αστυνομία θεωρεί εμπρηστική επίθεση στο Τσόρτσιλ, μια πόλη βόρεια της Μελβούρνης, όπου το περασμένο Σάββατο 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά.

Οι φονικές πυρκαγιές του περασμένου Σαββατοκύριακου ξεκίνησαν από τα εθνικά πάρκα, που καλύπτουν το ένα τρίτο της Πολιτείας της Βικτώριας. Κάποιες από αυτές ήταν έργο εμπρηστών και η αστυνομία έχει επιστρατεύσει 100 άνδρες της για την επιχείρηση σύλληψης των δραστών. Άλλες πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνό ή απροσεξία.

Η επικεφαλής της αστυνομίας της Βικτώριας Κριστίν Νίξον, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι κάποια εγκαταλελειμμένα σπίτια λεηλατήθηκαν.

Δωρεάν κατάλυμα σε πέντε στρατιωτικές βάσεις στη Βικτόρια προσφέρθηκε στους επιζήσαντες, οι οποίοι έχουν χάσει το σπίτι τους και διαμένουν σε σκηνές και κοινοτικά κέντρα.

Η κυβέρνηση δίνει χρηματικό βοήθημα σε όσους εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ καλύπτει και τα έξοδα της κηδείας των οικείων τους.

Πηγή http://www.kathimerini.gr

No comments:

Post a Comment