Monday, February 9, 2009

131 νεκροί σε πυρκαγιές στην Βικτόρια!

Μελβούρνη. Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία στοίχισαν τουλάχιστον 131 ζωές και κατέκαψαν εκατοντάδες σπίτια, προκαλώντας τη χειρότερη καταστροφή των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς το κύμα ζέστης και οι ισχυροί άνεμοι έστειλαν κύματα φωτιάς προς πόλεις και αγροκτήματα κοντά στην Μελβούρνη.
Η αστυνομία εκτιμά ότι ο απολογισμός των θυμάτων --που είναι ήδη ο υψηλότερος από τη λεγόμενη "Τετάρτη της Στάχτης" το 1983, όταν είχαν χαθεί στις φλόγες 75 άνθρωποι-- ενδέχεται να μεγεθυνθεί έως και 230 , καθώς συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια των πυρκαγιών που ξέσπασαν το Σάββατο και συνέχιζαν να κατακαίουν εκτάσεις βόρεια της πόλης σήμερα Κυριακή.

Η κυβέρνηση έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και δημιούργησε ειδικά ταμεία έκτακτης ενίσχυσης των πυροπαθών, ενώ αντιμετώπισε έντονες πιέσεις από βουλευτές των Πρασίνων, που την κάλεσαν να σκληρύνει την πολιτική της για την κλιματική αλλαγή προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους να υπάρξουν και άλλες τέτοιες θερινές καταστροφές στο μέλλον.

Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη συνεχή ημέρα. Οι φλόγες σύμφωνα με αυτόπτες φθάνουν σε ύψος τεσσάρων ορόφων, κινούνται με τρομακτικά υψηλή ταχύτητα και στέλνουν καυτά συντρίμμια στον αέρα.
Η φωτιά "πέρασε σαν σφαίρα", είπε ο Ντάρεν Ουέμπ-Τζόνσον, κάτοικος της μικρής πόλης Κίνγκλεηκ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky TV. "Το 80% της πόλης κάηκε, ισοπεδώθηκε. . . ο σταθμός πάει, το μαγαζί στο πλάι του δρόμου, ακούγονταν εκρήξεις δεξιά κι αριστερά".

Πολλοί από όσους βρέθηκαν νεκροί ήταν παγιδευμένοι σε αυτοκίνητα κι επιχειρούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε εικόνες από την μικρή πόλη Μέρισβιλ --που απανθρακώθηκε απ’ άκρου σ’ άκρο.
Πάνω από 20 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά εγκαύματα.

Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο --σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο-- στην Αυστραλία, αλλά εφέτος ο συνδυασμός του καιρού (χθες η θερμοκρασία έφθασε τους 50° Κελσίου), της ξηρασίας και της άνυδρης βλάστησης αποτέλεσαν συνθήκες που ευνόησαν την καταστροφή.
Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ δήλωσε "τρομοκρατημένος" κι έκανε λόγο περί "κόλασης" στη Βικτόρια, ενώ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζων Μπράμπυ, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους αιμοδότες να στείλουν αίμα για να μεταγγισθεί σε τραυματίες κι εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου να κατασβεστούν οι φωτιές.

Πάνω απο 750 σπίτια έχουν καταστραφεί και 330,000 εκτάρια εδάφους κάηκαν έως χθές το βράδι..
πηγή http://www.forthnet.gr

No comments:

Post a Comment