Wednesday, February 18, 2009

Κατηγορούμενος για εμπρησμό στην Αυστραλία ζητά αποζημίωση για την φωτιά

Χιλιάδες πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχες με τις φλόγες στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόριας, πολλές μέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές ενώ η Μελβούρνη παραμένει πνιγμένη στους καπνούς και τα αποκαίδια. Αμεσα δεν απειλούνται αυτή τη στιγμή κατοικημένες περιοχές αλλά απειλούνται τα φράγματα από τα οποία υδροδοτείται η Μελβούρνη.
Οι πυροσβέστες προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα φράγματα ενώ την ίδια στιγμή μεταφέρονται σε άλλους ταμιευτήρες εκατομμύρια λίτρα νερού καθώς εκφράζονται φόβοι ότι σε περίπτωση βροχών θα μολυνθεί από τις στάχτες το πόσιμο νερό της πόλης.

Την ίδια στιγμή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικρίνεται γιατί ενώ δαπάνησε 60 εκατομμύρια δολάρια για να προειδοποιούνται οι Αυστραλοί σε περίπτωση που απειληθούν από τσουνάμι δεν έλαβε μέτρα για ειδικά συστήματα προειδοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Παράλληλα σε μαζικές αγωγές κατά των, συμφερόντων Σιγκαπούρης, εταιρείας συντήρησης των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, SP AusNet προέβη η η δικηγορική εταιρεία Slidders Lawyers.

Η αίτηση μαζικής μήνυσης έρχεται μετά από αναφορές της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά που ξεκίνησε στην περιοχή του Kilmore και στη συνέχεια κατέστρεψε τους οικισμούς Kinglake, Steels Creek, Flowerdale και St. Andrews, αφήνοντας πίσω της 100 νεκρούς και καταστρέφοντας πάνω από 1.000 σπίτια, επιχειρήσεις και δασώδεις εκτάσεις 210.000 εκταρίων, είναι πολύ πιθανόν να ξεκίνησε λόγω καταστροφής ηλεκτροφόρων καλωδίων.

Το συνολικό ύψος των ζημιών που προκάλεσε η συγκεκριμένη πυρκαγιά εκτιμάται ότι ξεπερνά τα $500 εκατ. Την ίδια στιγμή δικαστήριο της Βικτόριας επέτρεψε να δημοσιοποιηθεί το όνομα του Μπρένταν Σόκαλουκ που κατηγορείται για εμπρησμό. Η οικογένεια του τελευταίου είχε ζητήσει να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του γιατί δεχόταν απειλές. Σύμφωνα με τον αυστραλιανό τύπο ο Σόκαλουκ που κατηγορείται για εμπρησμό διεκδικεί αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρία για ζημιές που υπέστη από την πυρκαγιά.

Και ενώ καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα πολλές ιστορίες ηρωϊσμού και αυταπάρνηση έγινε γνωστό ότι εκτός από τους εμπρησμού κάποιοι λεηλάτησαν περιοχές από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα ενώ άλλοι έκλεψαν χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε εράνους για τους πυροπαθείς. Υπενθυμίζεται ότι τους 189 έφτασαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές στη Βικτόρια, τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας. Περίπου 2.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 450.000 εκτάρια κάηκαν.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Τζον Μπράμπι, ανακοίνωσε ήδη τη σύσταση Επιτροπής (Royal Commission) που θα έχει αυξημένη δικαιοδοσία και θα ερευνήσει το θέμα από κάθε πλευρά ώστε να αποφανθεί σε μια σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν κυρίως με τις αιτίες και τις συνθήκες των πυρκαγιών, την αντιμετώπισή τους από τις διάφορες υπηρεσίες και ό,τι άλλο προκύψει, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Επικεφαλής της Επιτροπής τέθηκε ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ρίτσαρντ Τιγκ, με βοηθούς τον πρώην υπεύθυνο της υπηρεσίας του συνηγόρου του πολίτη, Ρον ΜακΛέοντ και την Σούζαν Πάσκο, υπεύθυνη της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Βικτώριας. Το έργο της Επιτροπής, όπως επεσήμαινε αμέσως μετά ο δικαστής Τιγκ, είναι μια πραγματική πρόκληση, αφού θα πρέπει να γίνουν λεπτομερείς έρευνες προς κάθε κατεύθυνση και θα κληθούν να καταθέσουν εκατοντάδες ειδικοί και μάρτυρες.

Η Επιτροπή θα μπορεί να καλέσει οποιονδήποτε να καταθέσει και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί, αφού τυχόν αρνητική στάση στην έρευνα θα τιμωρείται με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου 2009, προκειμένου να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν προτάσεις πριν το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ το τελικό πόρισμα θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο 2010.

Ο Τζον Μπράμπι είπε ότι θέτει τον εαυτό του στη δικαιοδοσία της Επιτροπής και αν κριθεί να καταθέσει θα το κάνει, όπως αναμένεται να κάνουν και άλλοι υπεύθυνοι της Πολιτείας που κατέχουν διάφορα πόστα. Ένα από τα θέματα που θα εξετάσει η Επιτροπή είναι αν είναι σωστή ή όχι η πολιτική που ακολουθούσε έως τώρα η Βικτώρια στις πυρκαγιές, επιτρέποντας στους πολίτες να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα απομακρυνθούν ή θα παραμείνουν να υπερασπίσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Τέλος λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Βικτόρια περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν πλημμυρίσει.
Πηγή http://world.flash.gr

No comments:

Post a Comment