Thursday, February 26, 2009

Αγωνία για νέες καταστροφές στην Αυστραλία

Μάχη με το χρόνο δίνουν χιλιάδες πυροσβέστες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν και πάλι την Παρασκευή τη Βικτόρια της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς και θα πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει, λόγω και της ξηρασίας, μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών. Γι' αυτό οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται.

Την περασμένη Δευτέρα η πύρινη λαίλαπα απείλησε ακόμα και εξωτερικά προάστια της Μελβούρνης.

Ο αριθμός των νεκρών των πυρκαγιών που έπληξαν την Βικτόρια στις 7 Φεβρουαρίου έφθασε τους 210, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται άλλα 30 άτομα.

«Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στο μαύρο Σάββατο (7 Φεβρουαρίου) δεν έχουν παρέλθει», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης της πολιτείας της Βικτόρια Μπρους Έσπλιν. «Η περίοδος των καταστροφικών πυρκαγιών συνεχίζεται».

Κάποια μέτωπα συνεχίζουν να καίνε, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να μην έχουν προλάβει να ξεκουραστούν, περιμένοντας το νέο μπαράζ.

Η ανομβρία που πλήττει εδώ και χρόνια περιοχές της Αυστραλίας έχει καταστήσει τα δάση της και τις θαμνώδεις εκτάσεις ιδανική τροφή για πυρκαγιές. Σύμφωνα με εκτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών της Αυστραλίας, οι ζημιές από τις πυρκαγιές ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια.

Επίσης, ο αριθμός των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις φλόγες υπολογίζεται στα 2.029, αντί 1.800 που ήταν ο προηγούμενος απολογισμός. Περίπου 7.500 άτομα έχουν χάσει τα σπίτια τους, ενώ ολόκληρα χωριά έχουν σβηστεί από τον χάρτη.
Πηγή http://www.ant1online.gr

No comments:

Post a Comment