Friday, February 6, 2009

Οι καμήλες αποτελούν εμπόδιο;

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος είναι ο άνθρωπος, με την αλόγιστη συμπεριφορά του. Μια έρευνα από την Αυστραλία όμως έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Πλέον ένας ακόμη εχθρός του οικοσυστήματος είναι και οι άγριες καμήλες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές του Δεκέμβρη, οι καμήλες απειλούν το οικοσύστημα της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, οι άγριες καμήλες έχουν αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο και αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή Μάρι Μαγκρέγκορ, επικεφαλής της έρευνας, «ο πληθυσμός τους πρέπει να μειωθεί δραστικά». Ήδη η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, μελετά τρόπους ώστε να μειωθεί αποτελεσματικά ο αριθμός τους. Μία από τις ιδέες που έριξε στο τραπέζι ο ίδιος ο καθηγητής, ήταν να σφαγιαστούν και το κρέας τους να δοθεί για ανθρώπινη κατανάλωση και για σίτιση ζώων.
Μέσω αυτής της έρευνας όμως γεννάται ένα σημαντικό ερώτημα: Μήπως ο άνθρωπος απειλείται για άλλη μια φορά και επεμβαίνει κι εκείνος στο οικοσύστημα; Μήπως αντί να διορθώσει αυτή την «αλόγιστη» αύξηση, δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα; Μήπως τελικά πρέπει να πάψει να επεμβαίνει με το «έτσι θέλω» στον πλανήτη;
Σταμάτης Μπαρτατίλας
Πηγή blue-planet.gr

No comments:

Post a Comment