Friday, February 13, 2009

Συλλήψεις για εμπρησμό στην Αυστραλία

Η αστυνομία στην Αυστραλία συνέλαβε δύο άτομα τα οποία βαρύνουν υποψίες ότι προέβησαν σε εμπρησμό προκαλώντας τουλάχιστον μία από τις πυρκαγιές που σάρωσαν το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στοιχίζοντας τη ζωή 181 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 5.000 άστεγους
«Η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο πρακτορείο Ρόιτερς την Πέμπτη, ενώ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ χαρακτήρισε τις πυρκαγιές, τις πιο πολύνεκρες στην Ιστορία της χώρας, «μαζική δολοφονία». Οι αρχές αναμένουν ο τελικός απολογισμός να ξεπεράσει τους 200 νεκρούς, καθώς ανακαλύπτονται κι άλλες σοροί σε απανθρακωμένα σπίτια στη νότια πολιτεία Βικτώρια.

Το νομικό πλαίσιο στην πολιτεία προβλέπει για το κακούργημα του εμπρησμού την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 έως της κάθειρξης 15 ετών και έως 25 ετών εάν υπάρξει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η πυρόπληκτη περιοχή, που έχει έκταση διπλάσια από εκείνη του Λονδίνου και περιλαμβάνει πάνω από 20 πόλεις και χωριά βόρεια της Μελβούρνης, κηρύχθηκε από την αστυνομία τόπος εγκλήματος. Οι πυρκαγιές κατέκαψαν 1.033 σπίτια.

Η τραγωδία ήδη θεωρείται η χειρότερη του είδους στην Αυστραλία τα τελευταία 110 χρόνια. Η προηγούμενη χειρότερη ήταν η λεγόμενη «Τετάρτη της Στάχτης», το 1983, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 75 άνθρωποι.
Πηγή http://www.ant1online.gr

No comments:

Post a Comment