Wednesday, February 18, 2009

Αυστραλία- Βιβλίο για τους Κρήτες της Ωκεανίας

Έγινε πρόσφατα στην πολιτειακή βουλή της Βικτόριας η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Κρητικού συγγραφέα της Μελβούρνης, Σωκράτη Αντ. Τσουρδαλάκη, "Οι Κρήτες της Ωκεανίας από τον 19ο Αιώνα".
Το βιβλίο είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή του εποικισμού της Αυστραλίας από τους Κρήτες, που σύμφωνα με το συγγραφέα απαίτησε οκτώ χρόνια σκληρής δουλειάς.

Κατά την πολύχρονη έρευνά του, ο κ. Τσουρδαλάκης ερεύνησε ενδελεχώς αρχεία Κρητικών και μη συλλόγων της Αυστραλίας, κατέγραψε μνήμες πολλών "σύντεκνών του", εξασφάλισε πολύτιμα έγγραφα και φωτογραφίες-τεκμήρια της ζωής και της δράσης των Κρητών μεταναστών της Αυστραλίας.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο αντιπρόεδρος της πολιτειακής κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ρομπ Χαλς, παρουσία του προέδρου της γερουσίας, κ. Ρομπ Σμιθ, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Τεντ Μπάϊλιου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Χρήστου Σαλαμάνη, και άλλων προσκεκλημένων.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ιστορική αξία του βιβλίου, την πληρότητα της έρευνας του συγγραφέα και τη χρηστικότητά του αφού είναι γραμμένο στις δύο γλώσσες την ελληνική και την αγγλική.
Στην αντιφώνησή του ο συγγραφέας τόνισε, μεταξύ άλλων: "Έπειτα από 8 χρόνια επίπονης προσπάθειας, έφερα εις πέρας την εργασία που άρχισα το 2000.
Αρχικά, ξεκίνησα να γράψω την ιστορία του Συλλόγου μας δηλαδή του Συλλόγου Ρεθεμνιωτών του οποίου υπήρξα ιδρυτικό στέλεχος το 1972 και για πολλά χρόνια γραμματέας.
Ήταν μια προτροπή των νέων μας που ανέλαβαν την διοίκησή του το 2000.
Σκέφτηκα, όμως, ότι για να γίνει σωστή δουλειά, έπρεπε να καταγραφεί η ιστορία όλων των Κρητών της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ώστε να διασωθούν κάποια στοιχεία την πορείας και των έργων των Κρητικών πρώτης γενιάς που σταδιακά φεύγουν από κοντά μας.
Αν δεν τα καταγράψουμε εμείς που τα ζήσαμε και τα δημιουργήσαμε, θα χαθούν για πάντα.
Το οφείλουμε στα παιδιά μας, μα προπάντων στα εγγόνια και δισέγγονα μας που ίσως αφομοιωθούν και θα ξεχάσουν τις ρίζες τους.
Θέλω να τονίσω ότι δεν περίμενα ποτέ να βρω τόσους πολλούς Κρητικούς στην Αυστραλία το 19ο αιώνα.
Ούτε και ήξερα ότι στα ιδρυτικά στελέχη της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης ήταν και 4 Κρητικοί.
Πολύ σπουδαία και ιστορικά πολύτιμη για τον ελληνισμό της Μελβούρνης και, ιδιαίτερα, για την Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης είναι και η επιστολή του Ρεθεμνιώτη, Στρατή Ανδρουλάκη, την οποία έστειλε από τη Μελβούρνη το 1896 και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη δημιουργία της Κοινότητας τα 'παζαρέματα' σχετικά με την αποστολή ιερέα και τις δραστηριότητες των Ελλήνων εκείνης της εποχής.
Αντίγραφο της επιστολής έχω δώσει ήδη για το αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.
Τέλος, στο βιβλίο τονίζονται οι διαχρονικοί δεσμοί που συνδέουν την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία με την Ελλάδα και, ιδιαίτερα, την Κρήτη.
Οι δεσμοί αυτοί σφυρηλατήθηκαν κατά τη Μάχη της Κρήτης, στις 20 του Μάη 1941.
Ασφαλώς, δεν ισχυρίζομαι ότι εντόπισα και κατέγραψα όλους τους πρώιμους Κρητικούς ως και εμάς που τους ακολουθήσαμε μεταπολεμικά μετά το 1950".
Πηγή http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment