Sunday, February 22, 2009

Εκτιμήσεις για ανάκαμψη της αυστραλιανής οικονομίας.

Την εκτίμηση ότι η αυστραλιανή Οικονομία θα ανακάμψει κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους εξέφρασε ο διοικητής της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Γκλεν Στίβενς μιλώντας σε μέλη της οικονομικής επιτροπής του αυστραλιανού κοινοβουλίου.

Ο κ. Στίβενς, αν και παραδέχθηκε ότι οι οικονομικοί δείκτες του ερχόμενου μήνα θα δείχνουν αρνητική ανάπτυξη της Οικονομίας, πρόσθεσε ότι στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστεί ανάπτυξη.
Στήριξε, δε, την εκτίμησή του αυτή σε ενδείξεις ότι ήδη η οικονομία της Κίνας, χώρα όπου η Αυστραλία πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες εξαγωγές της, δείχνει να ξεπερνά την κρίση.
«Είμαι αισιόδοξος για την Κίνα και κατ΄ επέκταση και για την Αυστραλία» είπε. Ο κ. Στίβενς έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αν και η χώρα δεν ξεπέρασε την κρίση ακόμα, τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.
«Ήδη, τόνισε, αυξήθηκε η έγκρισή στεγαστικών δανείων».
Πάντως, άλλα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι μειώθηκαν τα σπίτια προς πώληση και αναμένεται να μειωθούν εκ νέου και οι τιμές τους.
Ο κ. Στίβενς απέδωσε την αναμενόμενη ανάπτυξη της αυστραλιανής οικονομίας (μετά από μια μικρή ύφεση, όπως είπε) στην σημαντική μείωση των επιτοκίων καθώς και στα δυο πακέτα τόνωση της οικονομίας, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κέβιν Ραντ.
«Αν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε τα μέτρα αυτά η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν χειρότερη» είπε.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας, «συγκρατημένης αυτή τη φορά», μείωσης των επιτοκίων «αν χρειαστεί».
Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να πέσουν στο μηδέν, όπως έγινε σε άλλες χώρες. Ο κ. Στίβενς κάλεσε τις τράπεζες να μειώσουν και τα τέλη ανάληψης χρημάτων από τις μηχανές ΑΤΜ λέγοντας ότι είναι «υπερβολικά».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η Αποθεματική Τράπεζα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να μειώσουν τα τέλη τους για αναλήψεις από τις μηχανές ΑΤΜ.-
Πηγή http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment