Wednesday, February 18, 2009

Οργή στην Αυστραλία κατά του συλληφθέντος για τις πυρκαγιές

Ο Μπρένταν Σόκαλουκ, 39 ετών, ο μοναχικός πρώην εθελοντής πυροσβέστης που κατηγορείται για την πυρκαγιά που ισοπέδωσε τη μικρή πόλη του Τσέρτσιλ, έχει γίνει η εστία της οργής των Αυστραλών.
Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών, από τις οποίες 189 άτομα έχασαν τη ζωή τους -συμπεριλαμβανομένων και 11 στο Τσέρτσιλ- και χιλιάδες έμειναν άστεγοι, ο κ. Σόκαλουκ, ως ο μοναδικός συλληφθείς στην υπόθεση, έχει συγκεντρώσει στο πρόσωπό του τα πυρά μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Ο 39χρονος βρίσκεται υπό κράτηση από την Παρασκευή. Χθες, δικαστής στη Βικτόρια ήρε την απαγόρευση δημοσίευσης του ονόματός του, αλλά διατήρησε την απαγόρευση δημοσίευσης της φωτογραφίας και της διεύθυνσής του. Παρ' όλα αυτά, λίγες ώρες αφού αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του, τουλάχιστον 3 γκρουπ στο διαδικτυακό κοινωνικό δίκτυο Facebook έδωσαν στη δημοσιότητά τη φωτογραφία του και τη διεύθυνση κατοικίας. Οι συγκεκριμένοι ιστότοποι γέμισαν με «ευχές» προς τον φερόμενο ως εμπρηστή να έχει το ίδιο φρικτό τέλος που είχαν τα θύματα της φωτιάς.

Εμμονή με τη φωτιά

Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων του, ο κ. Σόκαλουκ είχε εμμονή με τη φωτιά. Τουλάχιστον μία φορά το μήνα άναβε φωτιές στην αυλή του, που έπνιγαν τη συνοικία του σε καπνό και σε δυσάρεστες μυρωδιές. «Πρέπει να έκαιγε λάστιχα ή άλλα λαστιχένια αντικείμενα. [...] Έπρεπε να κλείνουμε όλα τα παράθυρα» δήλωσε ένας γείτονάς του. Ο δράστης, ο οποίος δεν είχε κανέναν καταγεγραμμένο φίλο στη σελίδα του στο Facebook, είχε εργαστεί παλαιότερα ως κηπουρός σε Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, από όπου είχε απολυθεί προ τριετίας. Αφού εγκατέλειψε την τοπική εθελοντική πυροσβεστική ομάδα του Τσέρτσιλ, προσπάθησε δύο φορές να ξαναγίνει μέλος, αλλά απορρίφθηκε.
Πηγη http://www.citypress.gr

No comments:

Post a Comment