Tuesday, February 10, 2009

Ο εφιάλτης συνεχίζεται

Γιάννης Παλαιολόγος
Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται στην Αυστραλία. Περίπου 30 φωτιές εξακολουθούσαν χθες να καίνε στην πολιτεία της Βικτόρια, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τα 181 άτομα. Η υποχώρηση της θερμοκρασίας και η εξασθένηση των ανέμων λειτουργούν υπέρ των πυροσβεστικών δυνάμεων, που κατάφεραν να θέσουν ορισμένες φωτιές υπό έλεγχο. Ωστόσο, η πλήρης κατάσβεση θα αργήσει να επιτευχθεί.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι ορισμένες από τις πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ μίλησε χθες για ενέργειες που αναλογούν σε «μαζική δολοφονία». Σύμφωνα με την αρχηγό της Αστυνομίας Κριστίν Νίξον, οι περιοχές Μέρισβιλ και Κίνγκλεϊκ (όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους) έχουν αποκλειστεί και αντιμετωπίζονται ως τόποι εγκλημάτων. «Όπου υπάρχουν νεκροί, θα γίνει έρευνα σε ποινικό επίπεδο» δήλωσε η κ. Νίξον.

Αποστολή βοήθειας

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και προειδοποίησε το έθνος να είναι έτοιμο «για χειρότερα νέα». Ο κ. Ραντ ανακοίνωσε την άμεση παροχή 10 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (3,66 εκατ. ευρώ) για την ενίσχυση των περιοχών που επλήγησαν.
Οι φετινές πυρκαγιές είναι οι πιο πολύνεκρες στην ιστορία της Αυστραλίας. Ο αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει τόσο τους 75 της «Τετάρτης των Τεφρών» του 1983 όσο και τους 71 της «Μαύρης Παρασκευής» τού 1939. Επίσης, αποτελούν τη χειρότερη καταστροφή από το 1899, όταν ο κυκλώνας «Μαχίνα» παρέσυρε στο θάνατο πάνω από 400 άτομα.
πηγή http://www.citypress.gr

No comments:

Post a Comment