Wednesday, February 18, 2009

Αυστραλία- Αγορά νερού-Διαφωνίες.

Η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτόριας στέκεται εμπόδιο στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Εργατικού Κόμματος και του ανεξάρτητου ομογενή γερουσιαστή Νίκου Ξενοφώντα για το πακέτο οικονομικής στήριξης και ιδίως για τη διάθεση 500 εκ.
δολαρίων για την αγορά υδάτων από τον ποταμό Μάρεϊ.

Η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτόριας αρνείται να αυξήσει το όριο της ποσότητας νερού που μπορεί να πωληθεί από οποιαδήποτε αρδευτικό σύστημα της πολιτείας, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διάθεση των 500 εκ.
δολαρίων για αγορά νερού.
Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί σε συνάντηση του Αυστραλού Πρωθυπουργού κ. Ραντ με τους πρωθυπουργούς των πολιτειακών κυβερνήσεων.
Στο μεταξύ ομάδα πολιτών από την πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, στην οποία εκλέγεται ο ομογενής γερουσιαστής, εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, με το επιχείρημα ότι το εν λόγω όριο στην πώληση νερού παραβιάζει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των πολιτειών.
Ως γνωστόν η αυστραλιανή γερουσία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το πακέτο των 42 δις δολαρίων για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
Το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο είχε "κολλήσει" στη γερουσία μετά την απόφαση του ομογενούς ανεξάρτητου γερουσιαστή, Νίκο Ξενοφώντα, να συμπράξει με την αξιωματική αντιπολίτευση και να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Η αποφασιστική ψήφος του κ. Ξενοφώντα, υποχρέωσε την κυβέρνηση Ραντ να τροποποιήσει το νομοσχέδιό της να το καταθέσει εκ νέου στη βουλή για ψήφιση.
Η κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή ήταν αρκετή για την ψήφιση του νομοσχεδίου, οπότε κατέληξε στη βουλή.
Παράλληλα, η κυβέρνηση συνέχισε τις διαβουλεύσεις με τον κ. Ξενοφώντα και κατέληξε σε συμβιβαστική λύση του προβλήματος που είχε ανακύψει με το γερουσιαστή της Νότιας Αυστραλίας.
Οι διαπραγματεύσεις τελεσφόρησαν σε ειδική συνεδρίαση της γερουσίας, όπου ο κ. Ξενοφών ψήφισε με την κυβέρνηση υπέρ του νομοσχεδίου.
Πηγή http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment